Elektrisch ontharen

 

Elektrisch ontharen is een methode om storende haren te verwijderen. Alle haarkleuren, ook blond, grijs en rossig, kunnen door middel van elektrisch ontharen worden verwijderd. Er bestaan verschillende methodes. Afhankelijk van uw haargroei en de gevoeligheid van uw huid wordt gekeken welke methode het beste past.

Bij elektrisch ontharen wordt een dun steriel naaldje langs de haarschacht in de huid geschoven waarna een stroomstootje (lees warmteontwikkeling) het haarzakje en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed het haar in het haarzakje bereiken en stopt de groei.

De behandeling is niet geheel pijnloos, wel kan de warmteontwikkeling worden aangepast zodat het voor u goed te ondergaan is. Totdat het totale gebied is onthaard, moet u regelmatig een behandeling ondergaan. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel 1 tot 2 jaar. De tijdsduur en de frequentie van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid haren die verwijderd moeten worden. De periode tussen twee behandelingen wordt wel steeds groter. Als de oorzaak ligt in de verstoring van het hormonale evenwicht, dan blijft de kans op overtollige haargroei bestaan. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder kunnen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen.

Natuurlijk wilt u in de periode tussen de behandelingen er verzorgd uitzien. U mag echter de resterende haren niet uit trekken, maar af knippen of scheren (lijkt erger dan het is), zo kan het verloop van de ontharing beter worden gevolgd.

Weetjes over haargroei:

Een haar groeit veel langzamer dan u denkt. Gemiddeld heeft haar de volgende groeitijd:

-stug haar, vijf tot zes weken

-normaal haar, zes tot negen weken

-ondiep haar, acht tot tien weken

-uw huid, onrustig, snel pukkels en puistjes van het uittrekken, zal na een paar behandeling mooier worden, rustiger, dit is de eerste winst van elektrisch ontharen

U kunt dus pas twee maanden na de eerste behandeling bekijken hoe de situatie is. Vaak lijkt het of er plotseling meer haar is gaan groeien. Laat u niet verontrusten en trek beslist zelf niet meer uit.

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het elektrisch ontharen. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts. U ontvangt na elke behandeling een factuur en kunt u de door u gemaakte kosten geheel of gedeeltelijk declareren

Als lid van de ANBOS met specialisatie elektrisch ontharen volg ik om de drie jaar een verplichte nascholing.

 

Thuisverzorging tijdens en na de periode dat u elektrisch onthaart wordt

Na de behandeling wordt een verzachtende aloëvera gel opgebracht, deze minimaal 1 uur laten zitten. Wanneer de huid wat gevoelig is mag u de huid deppen met een lauw/warme compres.

Tot 3 weken na de onthaar behandeling mag uw huid niet aan zon worden blootgesteld, in deze periode brengt u overdag een maximale zon-beschermingsfactor op. Dit is noodzakelijk om pigmentvorming te voorkomen.

Indien u een langere periode onder behandeling bent dan gedurende deze hele periode een maximale bescherming overdag aan brengen.