Acne

Wat is acne?
Acne vulgaris, ook wel acne genoemd is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Er bestaan verschillende soorten acne en er zijn diverse oorzaken voor acne aan te wijzen. Het is dan ook logisch dat er diverse producten en behandelingsmethoden gebruikt worden bij de behandeling van acne. Wij maken samen met u een plan van aanpak om te kijken welke behandeling het beste bij u past.
Acne begint meestal in de puberteit. In deze periode is de huid onder invloed van hormonen en ondergaat allerlei veranderingen. Meestal vind je acne op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en de rug. Acne vereist meestal langdurige aandacht.

Hoe ontstaat acne?
De huid produceert meer en dikkere talg onder invloed van hormonen. Als zich te veel talg afscheidt kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Ook bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen, ze zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vetzuren zet de verstopte holte steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in het omliggende weefsel terecht en veroorzaken daar een ontsteking, dit is het puistje.
Acne begint meestal rond de puberteit en kan zo’n vijf tot tien jaar duren. Jongens hebben er vaker last van maar ook bij ouderen komt het voor. Om acne zoveel mogelijk te verbeteren is het belangrijk uw huid te laten verzorgen met gespecialiseerde behandelingen en producten. Het onzorgvuldig uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen en littekens in de hand, dus doe dit nooit zelf. De oorzaak, ernst en manier van behandelen is bepalend voor het effect. Wij kunnen de meeste vormen van acne doeltreffend behandelen.

Weetjes over acne:

 • Acne berust op een overmatige productie/en dikker worden van talg. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of zwellingen onder de huid
 • Acne is in de meeste gevallen heftiger bij mannen dan bij vrouwen. De overmatige talgproductie wordt gestimuleerd door mannelijke hormonen
  Erfelijke aanleg kan een rol spelen
 • Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende
 • Iemand die erg aan acne lijdt en geen behandeling ondergaat draagt vaak levenslang de littekens mee in de vorm van putjes en huid onregelmatigheden
 • Acne kan tot psychische belasting leiden
 • Een tekort aan voedingsstoffen af een verkeerd eetpatroon kan van invloed zijn
  Gebruik van medicijnen, stress en contact met bepaalde stoffen kunnen acne verergeren
 • Hygiëne is enorm belangrijk en het reinigen van de huid maakt daar natuurlijk deel van uit. Wij begeleiden u in de manier waarop en met welke producten u thuis de acne het beste kunt behandelen.